Vihan kaunis maa

Vihan kaunis maa
Vihan kaunis maa 2013. Kuva Vesa Mellavuo

lauantai 18. huhtikuuta 2020

Oppaan esiintyjäntyö 3 - aika ja tila

Olen tehnyt oppaan rooleissani ajallisesti hyvin erilaisia kierroksia. On ollut noin 5 minuutin puheenvuoroja, 15 minuutin opastuksia, "tavallisia" 45 - 60 minuutin näyttelyopastuksia sekä neljän tunnin bussiretkiä. On selvää että näin isot erot tarkoittavat myös esityksen dramaturgian kannalta aivan erilaisia lähtökohtia. 

Ehkä toimivin kokemuksen tuoma vinkkini on suunnitella noin tunnin opastusta oman "viiden minuutin sääntöni" avulla. Vieraiden kohtaamistilanteessa suunnitelmat voivat muuttua monien ulkoisten syiden vuoksi. Opastustilanteessa on oltava tarvittaessa joustamisen varaa. Ajattelen niin että on hyvä varata vähintään viisi minuuttia yhden asiakokonaisuuden käsittelyyn. Luonnollisesti jokin teema voi vaatia paljon pitemmänkin ajan, mutta sääntö toimii käytännössä yllättävän hyvin. Ei ihme että Ranskassa käytetään sanontaa "onko sinulla 5 minuuttia?" yms.

Omassa työssäni on mielekästä kertoa ryhmälle heti alussa, kuinka pitkään tulemme olemaan yhdessä. Usein on luontevaa kertoa myös, miten opastus etenee. Tämä luo asioiden jäsentämiselle yhden mahdollisuuden ja kenties myös turvallisuuden tunnetta.


Arvostan tilakokemuksen merkitystä hyvin paljon. Siksi oppaiden olisi minun mielestäni hyvä harkita huolellisesti millaisen tilojen sarjan he rakentavat opastuksesta. Tämä voi vaikuttaa kokemukseen hyvin paljon. Esimerkiksi kiireinen vaeltaminen usean, asiakkaalle uuden tilan läpi ei välttämättä luo keskittynyttä ja mielekästä tunnelmaa opastukselle.

Tilan merkitys saattaa korostua varsinkin silloin kun kohteena olevia pysähdyspisteitä, teoksia tai esineitä on rajallinen määrä eikä näyttelyä oteta haltuun kokonaisuutena. Luontevien keskustelupaikkojen miettiminen on olennaisen tärkeää. Mihin on hyvä yhdessä "leiriytyä"?
Tämä voi tosiaan olla konkreettista - esim. istuutumista kannettavien taittotuolien muodostamaan rinkiin. Usein rohkaisen ryhmiäni tavalla tai toisella myös vaihtamaan paikkaansa puheeni aikana, jotta kukaan ei kohteliaisuuttaan jäisi paikalle, jolta ei näe tai kuule hyvin.


Ei kommentteja: