Vihan kaunis maa

Vihan kaunis maa
Vihan kaunis maa 2013. Kuva Vesa Mellavuo

maanantai 17. elokuuta 2020

Tilojen ja paikkojen uudelleen asuttaminen korona-ajan taustaa vasten 3 - harjoittamista etnologian ajattelun kanssa

George E. Marcus on päättänyt inspiroivan artikkelinsa taiteen harjoittamistakin motivoivalla tavalla: 

"Postmoderni etnografia on yhteistyönä muotoutunut teksti ja koostuu diskurssin fragmenteista. Niiden tarkoitus on loihtia esiin lukijan ja kirjoittajan mielissä kuvitelma mahdollisesta terveen järjen ohjaaman todellisuuden pohjalta toimivasta maailmasta ja siten aikaansaada esteettisen integraation tuoma terapeuttinen vaikutus. Se on runoutta - ei tekstuaalisessa muodossa, vaan koska se palaa takaisin runouden alkuperäiseen yhteyteen ja tehtävään. Irtautumalla arkikielestä ja herättämällä henkiin muiston yhteisöllisyyden hengestä se kannustaa kuulijansa toimimaan eettisesti. (Stephen A. Tyler, Post-Modern Ethnography, lainaus Kim Fortunin esipuheesta Writing Culture -teoksen 25-vuotisjuhlapainoksessa.)"

Minusta on kiinnostavaa toimia luovana tekijänä niin, että turvatun toimeentulon perustalta on mahdollista harjoittaa läsnäoloa ja huomioiden tekemistä taiteellisen praktiikan muodossa. Työ voi muotoutua orgaanisesti toisten yhteisön jäsenten todistaessa sitä tai kenties tiiviimmin toisten kanssa. Taide voi syntyä toisteisten mutta kehittyvien harjoitustekojen tai kumuloituvan tiedon jatkumossa. Työ voi tapahtua läheisessä suhteessa asumisen käytäntöihin ja yhteisissä hetkissä voidaan kokoontua fyysisesti ja tarvittaessa virtuaalisesti virvoittaviin paikkoihin. Tavoitteena voi olla purkaa suorituskeskeisen kulttuurin haitallisia toimintamalleja.

Minusta voi olla kiinnostavaa tavoitella paikkoja tutkimalla Ullrich Kockelin hahmottamaa tapaa toimia topografian, topologian ja lopulta toposofian akselilla. Kockel kirjoittaa, että viime mainittu on ymmärrystä "siitä, miten elämänkokemukset muokkaavat maailmankuvaa ja paikalliseen tietoon pohjautuvia uskomuksia". Edelleen hän jatkaa: "Meidän tulee vaalia etnologiaa, joka on sekä aineistolähtöistä että polysentristä, sekä innovatiivista että perinteet tuntevaa. Polysentrisenä sillä ei ole yhtä dominoivaa paradigmaa, paitsi monimuotoisuuden ja ekologisuuden tiedostaminen."

Lähteet ja kirjallisuus

Kockel, Ullrich : Eurooppalainen etnologia ja paikan merkitys. Teoksessa Muuttuva kulttuuriperintö. Det föränderliga kulturarvet. Toim. Tytti Steel, Arja Turunen, Sanna Lillbroända-Annala ja Maija Santikko. Helsinki, Ethnos ry.

Marcus, George E. 2014: Etnografian uudet haasteet Writing Culture -liikkeen jälkeen. Teoksessa Moniulotteinen etnografia. Toim. Pilvi Hämeenaho & Eerika Koskinen-Koivisto. Helsinki, Ethnos ry.

Ei kommentteja: