Vihan kaunis maa

Vihan kaunis maa
Vihan kaunis maa 2013. Kuva Vesa Mellavuo

maanantai 11. heinäkuuta 2022

Ennakkotieto vierailuesityksestä - tanssitaiteilija Martta Bröyer 125

Olen iloinen, että saan olla tämän vierailuesityksen juontajana elokuun lopussa Nuijantalossa: 


Runo – Näky – Huumaus

Tanssidramaattinen sarja

Tänä vuonna tulee 125 vuotta tanssitaiteilija Martta Bröyerin (1897–1979) syntymästä. Modernin tanssin pioneereihin Suomessa kuulunut Bröyer loi 1920–30-luvuilla oman tyylinsä, jossa tanssia säesti runonlausunta. Aikoinaan ristiriitaisen vastaanoton saanut taidemuoto innoittaa nyt tämän päivän tekijöitä, tanssitaiteilija Tiia Hämäläistä ja äänitaiteilija Marika Hyväristä. He ovat luoneet runotanssiteoksen, jossa Bröyerin käyttämät runot kohtaavat nykyrunouden ja hänen liikekielensä vaikutteet sulautuvat nykytanssiin. Johdannoksi kuullaan lyhyesti Martta Bröyerin elämästä ja urasta sekä erityisesti hänen monista siteistään Pälkäneelle. Tanssin ohella Bröyer ansioitui kulttuuriperintötyössä ja pelasti vanhan helsinkiläisen sukutalonsa nykyisin Ruiskumestarin talona tunnetuksi museoksi. Pälkäne tuli Bröyerille hyvin rakkaaksi hänen kasvatusäitinsä Hanna Blåfieldin suvun kautta, ja vietti siellä kesää vuosikymmenien ajan.

 


 

 

 

 

  

 

Kuva Helsingin kaupunginmuseo

Tiia Hämäläinen on helsinkiläinen tanssitaiteilija. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta 2005 ja tanssipedagogiksi (AMK) Kuopiosta 2003. Hämäläinen on toiminut monipuolisesti tanssin kentällä niin tanssijana, opettajana, kouluttajana kuin koreografina erilaisissa konteksteissa. Oman taiteellisen työnsä lisäksi hän toimii tanssijana Tanssiteatteri Sivuun Ensemblessa ja baletin- ja nykytanssinopettajana Helsingin tanssiopistossa. Hämäläinen sukeltaa töissään tanssin, kuvan, tekstin ja äänen dialogisuuteen sekä pohtii liikkeen ja pysähtyneisyyden vuorottelua, hetkessä olemista.  

Marika Hyvärinen on vantaalaistunut ääni- ja säveltaiteilija, joka on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2015. Hyvärinen tekee äänitaidetta, sovituksia, sävellyksiä sekä installaatioita, osallistuu videotaideprojekteihin sekä performansseihin ja opettaa musiikkia freelancerina. Hyvärinen on kiinnostunut musiikin kerrostumien pöyhimisestä ja väärinkäyttämisestä sekä hauraiden ja katoavien äänien työstämisestä eri medioita hyödyntämällä

 

Ei kommentteja: