Vihan kaunis maa

Vihan kaunis maa
Vihan kaunis maa 2013. Kuva Vesa Mellavuo

lauantai 13. helmikuuta 2021

Luovuuden, itsenäisyyden ja terveen yksilöllisyyden puolesta

 

Haluan luovien alojen edustajana olla puolustamassa myös hyvin omaehtoista ja itsenäistä taiteen tekemistä. Taide tarvitsee myös yksilöllisiä prosesseja ja monelle luovalle ihmiselle tällainen työtapa sopii parhaiten - jossain mitassa se on välttämätöntä. Juuri erilaisuuden vaaliminen ja ajattelun tilan varjelu ovat monesti olennaisia tekijöitä herkän ja syvällisen tekemisen perusehtoina - omaehtoisuus voi samoin olla elintärkeä ilon lähde ja siinä mielessä tekemisen voiman ydin. Ihmisille jotka ovat introvertteja tai erityisherkkiä oman tilan saaminen voi olla hyvin olennaista. 

Kun luovan ihmisen oma päätösvalta kahlitaan ja oma valo himmennetään, tuloksena on väsyneen ja turhautuneen ihmisen sinnittelevää selviytymistä arjessa. 

Ihanteellisesti uskon, että myös yksilöllinen toiminta voi olla yhteisöä tukevaa, epäitsekästä ja vastuullista. Ajatuksen perustana on erilaisuuden kokonaisvaltaisuus - jokainen ihminen on ainutlaatuinen. Juuri erilaisina olemme tasa-arvoisia. 

Uskon että sama koskee kenen tahansa ihmisen elämää: jos työn ja tekemisen säännöt ovat liian tiukat tai kankeat, olemisesta tulee persoonatonta ja pakonomaista, jollain tavalla myös falskia. Haluan nähdä ihmisten ylpeyden ja ainutlaatuisuuden!

Kulttuuritoimittaja Jussi Ahlroth käsitteli ihmiskuvan kapenemista ja osallisuuden kokemusta lauantaiesseessään (Helsinkin Sanomat 13.2.2021). Aiheesta on hyvä puhua. 

Ei kommentteja: