Vihan kaunis maa

Vihan kaunis maa
Vihan kaunis maa 2013. Kuva Vesa Mellavuo

lauantai 23. toukokuuta 2020

Oppaan esiintyjäntyö 5 - opas kohtaa yleisön

Oppaan ja vieraiden kohtaaminen on herkkä tilanne puolin ja toisin, jos emme tunne entuudestaan.
Opastuksen varaukseen liittyvät ennakkotiedot ja oppaan valmistautuminen tietenkin helpottavat tätä. Pitkäkestoiseen tutustumiseen ei välttämättä ole aikaa, mutta yhdessä hahmotetaan, mitä opastus ryhmälle merkitsee ja mitä toiveita on sekä onko tilanteeseen tullut muutoksia.

Usein ryhmän jäsenet saapuvat eri aikaan ja aikataulumuutokset voivat vaikuttaa aloittamiseen. Ryhmän johtajalla on tässä myös keskeinen rooli kokoavana henkilönä ja hänellä voi lisäksi olla tarve viestiä toisille tärkeitä asioita. Opas luo käsityksen millaista kommunikaatiota tarvitaan.

Kehollisuuden näkökulmasta yritän luoda jo kohtaamisesta ystävällisen, luontevan ja dialogisen tilanteen. Joitakin osallistujia voi jännittää, varsinkin jos ryhmän jäsenet eivät entuudestaan tunne toisiaan. Kun näen kaikki ja viestin rauhaa, voin rohkaista heitä ja antaa tilaa osallistua yhteisen kokemuksen jakamiseen.

Joskus on motivoitua keskustella hieman pitempään ennen varsinaista opastusta ja silloin yritän etsiä rauhallisen tilan, jossa osallistujat pääsevät kenties myös levollisesti istumaan ja jakamaan toiveitaan. Joidenkin vieraiden kanssa mukaan saattaa tulla pieni ennakkotarjoilu, mikä itse asiassa voi luoda kehollista mielihyvää ja rentoutumisen tunnetta opastuksellekin.

Opastuksen yhteinen kokeminen on kuitenkin kohtaamisen sisältö ja siksi yritän yleensä siirtyä siihen sujuvasti ja reippaasti. Tilannetta rauhoittaa kun kerron lyhyesti etukäteen, mitä opastuksella tulee tapahtumaan tai miten etenemme yhteisen asian äärellä.

Jokainen opas voi luoda omia hyviä käytäntöjään yleisöjensä kohtaamiseen! Tilanteet ovat ainutkertaisia.

Tulossa lisää

Ei kommentteja: