Vihan kaunis maa

Vihan kaunis maa
Vihan kaunis maa 2013. Kuva Vesa Mellavuo

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Vihan kaunis maa

Vaellusesitys Kostianvirran ja Syrjänharjun maisemassa koreografi Jaakko Simolan ja muusikko Leena Paukkusen johdattamana. Ensiesitys to 25.7.2013 klo 14  

Nykytanssia kotimaisemissa Pälkäneellä Lokakuussa 1713 Pälkäneen Kostianvirralla käytiin suuren Pohjan sodan yksi ratkaisutaistelu, jossa Venäjän armeija löi ruotsalaiset ja suomalaiset joukot. Pian tämän jälkeen Suomessa alkoi miehitys, isonvihan aika. 1700-luku on tällä hetkellä laajemminkin kiinnostava ja jopa muodikas aikakausi. Se toimii mielenkiintoisena vertailukohtana nykykulttuurille eri yhteyksissä, koska monet nykyihmiselle tutut arkielämän muodot syntyivät 200 - 300 vuotta sitten. Vihan kaunis maa on sarja tansseja, jotka pälkäneläissyntyinen koreografi Jaakko Simola esittää muusikko Leena Paukkusen kanssa kulttuurimaisemien keskellä ja niillä paikoilla, jotka liittyvät historialliseen taisteluun. Yleisön kulku paikasta toiseen on myös osa esityksen liikettä ja kokemista. Vaelluksen paikkoja liittää yhteen Pälkäneen uusi Maaseutupuisto. Esitystä varten pukusuunnittelija Nina Paakkunainen on valmistanut historiallisen tiedon perusteella tulkinnan 1700-luvun miehen puvusta.

Paikalliset ankarat historialliset kertomukset ja maisema koreografioivat Vihan kaunis maa -teoksen, joka ei ihannoi kovaa historiaa, vaan etsii siitä positiivista energiaa ja inhimillistä, raikasta kosketuspintaa nykypäivään. 

Esityksiin on vapaa pääsy. Vaellusten lähtöpaikka on Kostian muistomerkkialue (Nenäpääntie, autot jätettävä keskustan parkkipaikoille). Varustus sään mukaan. Tervetuloa! 

Esitystä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto, Luopioisten Säästöpankkisäätiö ja Pälkäneen kunta.

Ei kommentteja: