Vihan kaunis maa

Vihan kaunis maa
Vihan kaunis maa 2013. Kuva Vesa Mellavuo

tiistai 11. lokakuuta 2016

Rohkaistu vaalimaan kotiympäristöjä

Toivon ihmisten olevan entistä aktiivisempia tekemään havaintoja omasta asuinympäristöstään ja siihen mahdollisesti kohdistuvasta suunnittelusta. Kotipaikkojen ainutlaatuisuuden vaaliminen tekee elämästä parempaa. Luonnon suojelu ja kulttuurin rikkauden ylläpito ei ole itsestään selvää. Lainsäädännöllä ja virkamiestyöllä taataan ympäristön keskimääräinen ja yhteisesti jaettujen arvojen mukainen kohtuullinen laatu, mutta tästä huolimatta yksityisten ihmisten rakkaus paikkoja kohtaan on edellytys paljolle hyvälle.

Haluaisin, että kaupungeissa otettaisiin entistä paremmin huomioon pitkien näkymien merkitys ja koko kaupunkimaisema. Taloudellisen tehokkuuden ja tiivistämisen innossa ei saa yksipuolistaa ja tuhota kotiympäristöjä.

Lauantaina olin hoitamassa maaseudun kulttuurimaisemaa. Harvensin omalta osaltani pienen metsikön nuoria puita, lähinnä haapoja. Nyt tieltä näkee taas suurten puiden välitse pellolle ja järvelle. Metsikön puiden lajikirjo on silti entisellään ja pensastossa on paikkoja eläimille.

Ei kommentteja: